Ηλεκτρονική Δημόσια Διαβούλευση για το νέο Κανονισμό Καθαριότητας Δήμου Παύλου Μελά από 1 Ιουνίου 2021
Egritos Group 27 Μαΐου 2021
3

Τον Αύγουστο του 2011 με την Απόφαση 504 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παύλου Μελά, ο Κανονισμός Καθαριότητας που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Με δεδομένο ότι η καθαριότητα της πόλης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικά αγαθά που επιτυγχάνονται με τη διαρκή συνεργασία των κατοίκων και πολιτών που απασχολούνται στα όρια των Δημοτικών Κοινοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης Ευκαρπίας και του Δήμου και διέπονται από διατάξεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα, η Διοίκηση αποφάσισε να επικαιροποιήσει τον Κανονισμό, στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της πόλης μας.

Μέσω της εφαρμογής του κανονισμού επιδιώκεται η τήρηση της καθαριότητας της πόλης και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας το υποέργο Εφαρμογή Ανώνυμης Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας του έργου Ανάπτυξη και βελτίωση της πρόσβασης, χρήσης και ποιότητας υπηρεσιών ΤΠΕ στον Δήμο Παύλου Μελά,  διοργανώνει παράλληλα με τις ενέργειες και τη διατύπωση γνώμης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης,  Ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου.

Η παραπάνω διαδικασία αφορά την υποβολή προτάσεων από τους πολίτες και αποτελεί το 1ο  στάδιο που θα ακολουθηθεί, έως την τελική διαμόρφωση και έγκριση του νέου Κανονισμού. Κατά το 2ο  στάδιο θα επεξεργαστούν οι προτάσεις από την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και θα ακολουθήσει το 3ο και τελευταίο μέρος με την υποβολή της τελικής πρότασης στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου προς ψήφιση (Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Οικονομική Επιτροπή, Δημοτικό Συμβούλιο). 

Καλούνται πολίτες, σύλλογοι, οργανώσεις και φορείς της πόλης να διατυπώσουν τις απόψεις τους σε ελεύθερο κείμενο και να σχολιάσουν, ώστε να διαμορφώσουμε ΜΑΖΙ το νέο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ μετά από 10 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ (28/5/2021)

Η Ποιότητα Ζωής είναι υπόθεση όλων μας!

Μας αφορά ΟΛΟΥΣ!

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ που ίσως σας διευκολύνουν στη διαδικασία των σχολίων

ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Παρακάτω τίθεται ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ του νέου Κανονισμού Καθαριότητας, που προετοίμασε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ επί του προτεινόμενου κανονισμού, σε κείμενο ελεύθερο, έως 200 λέξεις.

Σχόλια (3)

ΜΗΤΖΙΑΣ – ΤΕΣΤ

+3

                                                                                                                                                  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9/06/2021ΠΡΟΣ:ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥΑξιότιμοι κυρίες και κύριοι της διοίκησης του δήμου Καταρχήν να πώ οτί το  κομμάτι της δημοσίας διαβούλευσης ειναι μια πολύ καλή ενεργεία για απευθειας σχέση με τον πολίτη και δεύτερο προσπαθηστέ να το επικοινωνήσετε πιο πολύ για να έχει και περισσότερη συμμέτοχη .Για τον νεο  κανονιμό καθαριότητας του δήμου θα εκφέρω μία πρώτη άποψη1Εχω την αισθησή οτί κινείτε περισσότερο προς την κατευθηνσή της τιμώριας και λιγότερο προς τη συμμόρφωση ,ευαισθητοποιησή του πολίτη.Και τούτο διότι ο δημος απαίτει ορισμένα πραγματά χωρις πρώτα να εχει προβει στην σωστή  ενημέρωση και πρόληψη .Ο δημος πρέπει να γνωρίζει τα κατατοπους προβληματα και αναγκες κάθε περιοχης .Ρωτω υπαρχει καταγεγραμενω προγγραμμα ανα περιοχή με καταγγεγραμενες της αναγκες ουτοσοστε να γνωρίζουν και οι δυο μεριές τη πρέπει να κάνουν.Συμφωνα με το κεφαλαιο 2 αρθρο 4 η αποκομοιδη γινετε και προσαρμοζετε αναλογα με της αναγκες καθε περιοχης .Το αρθρο 8 μιλα για ογκωδη μικρου ογκου και βαρους να τονισω οτι οι περισσότεροι πολιτες κατεβαζουν τα ογκωδοι κατα της αργιες της περισσοτερες φορες .Οπως και για τα μπαζα δεν μπορει να γινετε αποκομοιδη μονο ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ2 Προτείνω να τοποθετηθουν τέτοιου ειδους καδοι που να μπορεί ο καθε πολίτης ανα πασα στιγμη να εναποθετει τα ογκοώδη αντικειμενα (τυπου καλαθεια που βρισκονται στο εμποριο με  ειδικη  διαμορφοση για την υγιηνη και ασφαλεια των πολιτων.ή σαν αυτα  που ειναι για ρουχα και παπουτσια Οπως και να βρεθει τροπος να ενημερωνετε η αρμοδια υπηρεσια αμεσα για την πληρωτητα π.χ ηλεκτρινικα ή με καποιο μπουτον μετρησης βαρους ογκου .Επισεις ο δημος μπορει να κανει μια υπηρεσια τετοιου ειδους καδων ενοικειασης προς πολιτες και επιχειρεισεις3 Αναφέρετε και σωστά ότι τα απορρίμματα θα πρέπει να αποθέτονται με σεβασμό στον Κ.Ο.Κ την οδικη και γενικοτερα την ασφαλεια των πολιτων μηπως πρεπει πρωτα  ο δημος θα συμβαλει σε αυτα και μετα να δουμε τα προσιμα? Ενδεικτικα αναφέρω κάδοι τοποθετημένοι στη διασταυρωση ΛΕΣΒΟΥ-ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ εμποδιζουν την οπτικη του οδηγου με κατευθηνση απο και προς αναγενησεως περ.ΝΙΚΟΠΟΛΗ 4 Για την συντηρηση καθαριοτητα μνημειων  πριν τα προστιμα βρειτε τροπο συντηρησης και προστασιας 5 Παραμβαση σε χορους δημοσιους ή ιδιωτικους που δεν καθαριζονται απο αρμοδιους να γινετε πιο αμεσα ο καθαρισμος με λιγοτερο γρ.διαδικασιεςΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗΘΩΜΑΣ  ΔΟΥΚΑΣ

+4

Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες υπεύθυνοι του Δήμου Παύλου Μελά,  όσον αφορά το κομμάτι της δημόσιας διαβούλευσης είναι καλό επειδή, δίνεται η ευκαιρία να πουν την γνώμη τους οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά. Τώρα, όσον αφορα τον νέο κανονισμό της καθαριότητας του Δήμου, δεν βλέπω μεγάλες διαφορές με τον προηγούμενο . Εγώ πιστεύω ότι ο νέος κανονισμός “κινείται” στα πλαίσια του προηγούμενου, γεγονός το οποίο δεν είναι κάτι κακό, απλά όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες του Δήμου βλέπουμε ότι δεν τηρείται 1ον επειδή η Δημοτική Αστυνομία δεν κάνει συχνά περιπολίες στις γειτονιές του Δήμου ώστε να βεβαιώνουν παραβάσεις κ.τ.λ. ίσως για αυτό φταίει επειδή δεν υπάρχει ο σωστός αριθμός Δημοτικών αστυνομικών και εξοπλισμού(οχημάτων) που αναλογεί στον πληθυσμό του Δήμου. 2ον Η διοίκηση του Δήμου δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες απέναντι στους πολίτες στο κομμάτι της καθαριότητας δηλαδή, δεν είναι τόσο καθαρές οι γειτονιές όπως θα έπρεπε, όπως, να είναι πιο συχνή  η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους ανακύκλωσης (σε κάθε γειτονιά 3 φορές την εβδομάδα θα έπρεπε τουλάχιστον ). Η λύση για αυτό το θέμα είναι να αγοράσει ή μέσω κάποιας δωρεάς να προμηθευτεί και άλλα οχήματα για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών εφόσον δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό οχημάτων. Να  σκουπίζονται και να πλένονται πάρκα, δρόμοι και κάδοι απορριμμάτων εφόσον διαθέτει τα απαραίτητα μέσα ( προσωπικό, σάρωθρα ,υδροφόρα οχήματα.). 3ον ογκώδη απορρίμματα . Τα ογκώδη αντικείμενα που τις περισσότερες φορές παρανόμως απορρίπτονται από τους ιδιοκτήτες τους, θα έπρεπε να συλλέγονται πιο συχνά εφόσον οι πολίτες δεν έχουν ειδοποιήσει τον Δήμο. Δηλαδή να περνάει π.χ η Δημοτική Αστυνομία να βλέπει σε ποιες γειτονιές υπάρχουν ογκώδη αντικείμενα και να τα καταγράφει και έπειτα να ειδοποιεί την Αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ώστε να γίνεται σε άμεσο χρονικό διάστημα η αποκομιδή τους . 4ον και βασικότερο, η ελλεπής ενημέρωση των πολιτών του Δήμου. Ο Δήμος θα έπρεπε να ενημερώνει σωστά και σε συχνό χρονικό διάστημα τους πολίτες όπως κάνει για παράδειγμα ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης τοιχοκολώντας αφίσες με τις υποχρεώσεις των κατοίκων του Δήμου στ θέμα της καθαριότητας, σχεδόν σε κάθε είσοδο πολυκατοικίας διότι μόνο η ηλεκτρονική ενημέρωση δεν φτάνει λόγω ότι ακόμη υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν γνωρίζουν να χειρίζονται ηλεκτρονικά μέσα (smartphone ή υπολογιστή) .  Για αυτό τον τον λόγο θα πρέπει ο Δήμος να κάνει κάποια καμπάνια για την καθαριότητα προς τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά με διάφορους τρόπους όπως: μέσω ενός περιοδικων η φυλλαδιων που θα μοιραστούν σε κάθε οικοδομή και κατάστημα του Δήμου και φυσικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου αλλά αυτό ήδη γίνεται και φυσικά από μόνο του δεν φτάνει αυτό όπως είπα παραπάνω  ή μέσω τηλεοπτικού σποτ σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια ακόμη καλύτερα. Ευχαριστώ πολύ!

+4
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε